Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Smaczna, cytrynowa potrawa marokańska, która idealnie smakuje z ryżem. Uwaga: nie przesadzić z solą, oliwki są już solone.

Składniki:

  • 1 (1kg) cały kurczak, pokrojony na kawałki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 posiekane cebule
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w dużej patelni. Wrzucić cebule i posypać imbirem i papryką. Podsmażyć cebulę na złoto.

2Umieścić kawałki kurczaka na cebuli. Dodać 1-2 szklanki wody, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwki. Gotować przez około 1 godzinę, aż kurczak będzie ugotowany.

Porcja dla:

5 osób