Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Smaczna, cytrynowa potrawa marokańska, która idealnie smakuje z ryżem. Uwaga: nie przesadzić z solą, oliwki są już solone.
Składniki:
- 1 (1kg) cały kurczak, pokrojony na kawałki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 posiekane cebule
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w dużej patelni. Wrzucić cebule i posypać imbirem i papryką. Podsmażyć cebulę na złoto.
2Umieścić kawałki kurczaka na cebuli. Dodać 1-2 szklanki wody, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwki. Gotować przez około 1 godzinę, aż kurczak będzie ugotowany.
Porcja dla:
5 osób