15 min.
16 min.
151 min.
Prosta marynata z sosu sojowego i brązowego cukru, z nutą cytryny i czosnku, to idealne słono-słodkie uzupełnienie pysznych filetów z łososia. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 700 g filetów z łososia
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
1W małej misce wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, wodą, olejem roślinnym, skórką cytynową i czosnkiem. Włożyć rybę do dużego plastikowego woreczka, który można zamknąć, i wlać do niej sos sojowy, a następnie zamknąć woreczek i obracać rybę, żeby dobrze pokryła się marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2Rozgrzać grill na średniej temperaturze.
3Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Położyć filety z łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu, a marynatę wylać. Grillować łososia przez 6 do 8 minut z każdej strony, do czasu gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem.
4Udekorować cytryną i szczypiorkiem.
Porcja dla:
6 osób