Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
16 min.
Całkowity czas:
151 min.

Prosta marynata z sosu sojowego i brązowego cukru, z nutą cytryny i czosnku, to idealne słono-słodkie uzupełnienie pysznych filetów z łososia. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 700 g filetów z łososia
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1W małej misce wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, wodą, olejem roślinnym, skórką cytynową i czosnkiem. Włożyć rybę do dużego plastikowego woreczka, który można zamknąć, i wlać do niej sos sojowy, a następnie zamknąć woreczek i obracać rybę, żeby dobrze pokryła się marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

2Rozgrzać grill na średniej temperaturze.

3Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Położyć filety z łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu, a marynatę wylać. Grillować łososia przez 6 do 8 minut z każdej strony, do czasu gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem.

4Udekorować cytryną i szczypiorkiem.

Porcja dla:

6 osób