40 min.
40 min.
80 min.
Zapiekanki makaronowe od zawsze cieszą się uznaniem w mojej rodzinie – tym razem z makaronu razowego i pieczarek w lekkim sosie jogurtowym.
Składniki:
- 300 g makaronu razowego świderki
- sól do smaku
- 2 cebule
- 1 por
- 4 łyżki masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku
- 6-7 dużych pieczarek
Przygotowanie:
1Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Cebule i por pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę z porem, lekko posolić i popieprzyć, dodać 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.
4Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach masła, doprawić solą i pieprzem.
5Koperek posiekać. W miseczce rozmieszać jogurt ze śmietaną i białkiem, dodać 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem.
6Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Układać warstwy – makaron, cebula z porem, pieczarki, cebula z porem, pieczarki i makaron. Wierzch posypać koperkiem, zalać sosem śmietanowo-jogurtowym. Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
4 osób