Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
80 min.

Zapiekanki makaronowe od zawsze cieszą się uznaniem w mojej rodzinie – tym razem z makaronu razowego i pieczarek w lekkim sosie jogurtowym.

Składniki:

  • 300 g makaronu razowego świderki
  • sól do smaku
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 6-7 dużych pieczarek

Przygotowanie:

1Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Cebule i por pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę z porem, lekko posolić i popieprzyć, dodać 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.

4Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach masła, doprawić solą i pieprzem.

5Koperek posiekać. W miseczce rozmieszać jogurt ze śmietaną i białkiem, dodać 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem.

6Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Układać warstwy – makaron, cebula z porem, pieczarki, cebula z porem, pieczarki i makaron. Wierzch posypać koperkiem, zalać sosem śmietanowo-jogurtowym. Piec przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób