30 min.
10 min.
40 min.
Potrawa ta to barwne zestawienie pikantnych składników, od obtoczonego w pieprzu łososia po zaskakującą smakiem salsę z mango. Danie to ma same zalety: wygląda apetycznie, jest szybkie do przygotowania i aż kipi od witamin oraz mikroelementów. Zamiast ziemniaków można je podać z ryżem.
Składniki:
- 4 kawałki fileta z łososia, po około 150 g każdy
- 4 łyżeczki mieszanych ziaren pieprzu (czarnego, białego, zielonego i różowego)
- 700 g drobnych młodych ziemniaków
Przygotowanie:
1Sprawdzić czy w filetach nie ma ości i ewentualnie usunąć je szczypcami. Ziarna pieprzu lekko zmiażdżyć w moździerzu i wklepać je w łososia od strony pozbawionej skóry. Odstawić.
2Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i gotować przez 10–12 minut. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, rozgrzać żeliwną patelnię grillową.
3Przygotować salsę. Obrać mango i usunąć pestkę. Pokroić miąższ w kostkę. Włożyć do dużej miski, dodać cebulę dymkę, paprykę, różowy pieprz, kolendrę, sok z limonki, oliwę z oliwek i odrobinę sosu Tabasco.
4Nasmarować patelnię oliwą, a następnie ułożyć łososia skórą do dołu. Smażyć po 4 minuty z obu stron. Odcedzić ziemniaki.
5Ułożyć ziemniaki na 4 talerzach. Umieścić na wierzchu rybę i podawać z salsą z mango.
Porcja dla:
4 osób