Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Potrawa ta to barwne zestawienie pikantnych składników, od obtoczonego w pieprzu łososia po zaskakującą smakiem salsę z mango. Danie to ma same zalety: wygląda apetycznie, jest szybkie do przygotowania i aż kipi od witamin oraz mikroelementów. Zamiast ziemniaków można je podać z ryżem.

Składniki:

  • 4 kawałki fileta z łososia, po około 150 g każdy
  • 4 łyżeczki mieszanych ziaren pieprzu (czarnego, białego, zielonego i różowego)
  • 700 g drobnych młodych ziemniaków

Przygotowanie:

1Sprawdzić czy w filetach nie ma ości i ewentualnie usunąć je szczypcami. Ziarna pieprzu lekko zmiażdżyć w moździerzu i wklepać je w łososia od strony pozbawionej skóry. Odstawić.

2Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i gotować przez 10–12 minut. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, rozgrzać żeliwną patelnię grillową.

3Przygotować salsę. Obrać mango i usunąć pestkę. Pokroić miąższ w kostkę. Włożyć do dużej miski, dodać cebulę dymkę, paprykę, różowy pieprz, kolendrę, sok z limonki, oliwę z oliwek i odrobinę sosu Tabasco.

4Nasmarować patelnię oliwą, a następnie ułożyć łososia skórą do dołu. Smażyć po 4 minuty z obu stron. Odcedzić ziemniaki.

5Ułożyć ziemniaki na 4 talerzach. Umieścić na wierzchu rybę i podawać z salsą z mango.

Porcja dla:

4 osób