Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszna domowa pizza z kurczakiem, ostrą kiełbaską chorizo i z ostrą papryczką. Ciasto można kupić gotowe, albo zrobić samemu, np. z tego przepisu: klik .

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka pokrojone w małą kostkę
  • mąka do oprószenia
  • 1 spód do pizzy
  • 250 ml passaty (lub sosu pomidorowego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
  • 1,5 łyżki włoskich ziół

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Blachę do pizzy wysmarować oliwą i oprószyć mąką.

2Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy i podsmażyć kurczaka, aby nie był w środku surowy (ok. 5-10 minut). Odstawić.

3Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na pizzę. Ułożyć je w przygotowanej blaszce.

4Passatę wymieszać z 1 łyżką oliwy, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Posmarować tym równomiernie ciasto w blaszce. Na tym sosie poukładać równomiernie kawałki kurczaka, chorizo, cebulę, papryczki i ser (wszystkie 3 rodzaje).

5Piec w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce aż ser się lekko przyrumieni (ok. 20 minut). Na koniec włączyć górną grzałkę i piec jeszcze 5 minut.

Porcja dla:

1 osoby