Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Te mini suflety przygotowuje się w indywidualnych kokilkach, dzięki czemu szanse na to, że opadną są dużo mniejsze niż w przypadku jednego dużego sufletu.

Składniki:

  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
  • 100 g świeżo startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować masłem 6 kokilek.

2W rondelku stopić masło, dodać mąkę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Gotować przez 5 minut, a następnie dodać mleko i dobrze wymieszać, aby sos zgęstniał. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając przez 5 minut.

3Białka ubić na sztywno. Odstawić.

4Żółtka wymieszać z serem, solą i pieprzem. Mieszając, powoli dodawać ciepły sos z mlekiem. Dodać białka i delikatnie wymieszać.

5Wlać masę do kokilek, do 3/4 ich wysokości. Piec przez 15 minut nie otwierając piekarnika. Podawać natychmiast po upieczeniu.

Porcja dla:

6 osób