Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
135 min.

Wszyscy uwielbiają ten chleb. Zawsze się udaje i jest naprawdę pyszny. Delikatnie miodowy z dodatkiem mąki z pełnego przemiału.

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody o temperaturze 45 stopni C
  • 1/3 szklanki (80 ml) miodu
  • 2 szklanki (240 g) mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
  • 5 szklanek (625 g) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać miód i wymieszać. Dodać mąkę z pełnego przemiału, sól i olej. Stopniowo dodawać mąkę pszenną. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 10-15 minut, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.

3Ciasto zagnieść, uformować 2 bochenki i przełożyć do 2 keksówek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

4Piec przez 25-30 minut.

Porcja dla:

2 osób