Mus jabłkowy

Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
02 min.
Całkowity czas:
147 min.

Ten lekki mus jabłkowy można użyć do kompotu jagodowego lub sosu wieloowocowego, ale jest też pyszny taki, jaki jest.

Składniki:

  • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
  • 140 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Żółtka utrzeć z 120 g cukru i aromatu waniliowego na lekką i kremową masę. Dodać sok cytrynowy.

2W małym rondelku podgrzać sok jabłkowy na bardzo małym ogniu. Zdjąć rondelek z ognia i stopniowo dodawać żelatynę, mieszając energicznie aż cała żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstawić rondelek w chłodne miejsce na 10 minut aż mieszanina zacznie gęstnieć.

3Białka ubić z pozostałym cukrem i solą na sztywno.

4Mieszaninę z jabłkami i żelatyną wmieszać do masy żółtkowej. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość łyżką. Chłodzić aby mus się ściął.

Porcja dla:

6 osób