Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
02 min.
02 min.
Całkowity czas:
147 min.
147 min.
Ten lekki mus jabłkowy można użyć do kompotu jagodowego lub sosu wieloowocowego, ale jest też pyszny taki, jaki jest.
Składniki:
- 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
- 140 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- sok z 1 cytryny
- 250 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Żółtka utrzeć z 120 g cukru i aromatu waniliowego na lekką i kremową masę. Dodać sok cytrynowy.
2W małym rondelku podgrzać sok jabłkowy na bardzo małym ogniu. Zdjąć rondelek z ognia i stopniowo dodawać żelatynę, mieszając energicznie aż cała żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstawić rondelek w chłodne miejsce na 10 minut aż mieszanina zacznie gęstnieć.
3Białka ubić z pozostałym cukrem i solą na sztywno.
4Mieszaninę z jabłkami i żelatyną wmieszać do masy żółtkowej. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość łyżką. Chłodzić aby mus się ściął.
Porcja dla:
6 osób