Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
72025 min.
72025 min.
Ilość śliwek jest podana „na oko”, bo zależy od tego, jak duże są owoce i słoiki. Doskonały sposób na zużycie nadmiaru śliwek w sezonie, a później można się nimi delektować w okresie Świąt. Można ich użyć do deserów, np. z lodami, albo z syropu przygotować świąteczne koktajle.
Składniki:
- 2 l czerwonego wina
- 400 g cukru
- 2 kg śliwek
- laski cynamonu
- goździki
- sterylne słoiki
Przygotowanie:
1Wino podgrzać w rondelku, ale nie zagotować. Rozpuścić w nim cukier, dodać umyte śliwki (z pestkami w środku) i podgrzewać na średnim ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
2Do każdego słoika włożyć po lasce cynamonu i 1 goździku. Wlać gorący syrop wraz ze śliwkami i natychmiast zakręcić szczelnie słoiki.
3Przechowywać w chłodnym miejscu. Śliwki będą gotowe do spożycia po kilku tygodniach, kiedy przejdą smakami wina i przypraw.
Porcja dla:
20 osób