Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
565 min.

OK, gotowanie tego puddingu jest trochę czasochłonne, ale dla prawdziwego fana puddingów ryżowych, jest wart każdej minuty. Mój mąż mówi, że przypomina mu pudding ryżowy, który kiedyś, jako dziecko, jadał w restauracji.

Składniki:

  • 2 l mleka
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 200 g (1 szkl.) nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
  • 3 jaja, lekko ubite
  • 160 ml (1/4 szkl.) mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • mielony cynamon do smaku

Przygotowanie:

1W dużym rondlu, na średnim ogniu, wymieszać 2 litry mleka z cukrem i ryżem. Gotować ok. 1 godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.

2W małej miseczce wymieszać jaja, 1/4 szklanki mleka, sól i wanilię. Wmieszać do mieszanki z ryżem i postawić rondel z powrotem na małym ogniu i gotować, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlać do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm i przykryć folią spożywczą, podwijając rogi, aby umożliwić ucieczkę pary.

3Kiedy pudding ostygnie do temperatury pokojowej, usunąć folię i posypać powierzchnię puddingu cynamonem. Szczelnie przykryć (świeżą folią) i chłodzić w lodówce przez 8 godzin lub przez noc, a następnie podawać.

Porcja dla:

12 osób