Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Od kiedy mam szybkowar moja rodzina nie czeka już na kolacje godzinami! Te miękkie, posypane serem ziemniaki smakują świetnie, zwłaszcza gdy nasączone w bulionie z kurczaka i przyprawach.

Składniki:

  • 4 średnie nieobrane czerwone ziemniaki, pokrojone na ćwiartki
  • 30 g startego sera parmezan
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Przygotowanie:

1Włożyć ziemniaki do szybkowara. Posypać parmezanem i czosnkiem. Dodać bulion i przykryć przykrywką. Umieścić regulator ciśnienia na przykrywce przy ujściu pary. Zwiększyć ciśnienie w szybkowarze w wysokiej temperaturze do maksimum. Zmniejszyć temperaturę do średniej i gotować przez 6 minut. (Regulator ciśnienia powinien utrzymywać w przybliżeniu tę samą pozycję).

2Zaraz po ściągnięciu z ognia ostudzić szybkowar (zgodnie z instrukcjami producenta) aż ciśnienie całkowicie spadnie. Posypać pietruszką.

Porcja dla:

4 osób