10 min.
20 min.
30 min.
Od kiedy mam szybkowar moja rodzina nie czeka już na kolacje godzinami! Te miękkie, posypane serem ziemniaki smakują świetnie, zwłaszcza gdy nasączone w bulionie z kurczaka i przyprawach.
Składniki:
- 4 średnie nieobrane czerwone ziemniaki, pokrojone na ćwiartki
- 30 g startego sera parmezan
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 400 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Przygotowanie:
1Włożyć ziemniaki do szybkowara. Posypać parmezanem i czosnkiem. Dodać bulion i przykryć przykrywką. Umieścić regulator ciśnienia na przykrywce przy ujściu pary. Zwiększyć ciśnienie w szybkowarze w wysokiej temperaturze do maksimum. Zmniejszyć temperaturę do średniej i gotować przez 6 minut. (Regulator ciśnienia powinien utrzymywać w przybliżeniu tę samą pozycję).
2Zaraz po ściągnięciu z ognia ostudzić szybkowar (zgodnie z instrukcjami producenta) aż ciśnienie całkowicie spadnie. Posypać pietruszką.
Porcja dla:
4 osób