20 min.
15 min.
35 min.
Wspaniała zapiekanka ziemniaczana, do której można podać pieczoną wieprzowinę lub kotlety schabowe. Ważnym składnikiem jest gałka muszkatołowa – wtedy zapiekanka zawsze smakuje!
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 litr pełnotłustego mleka
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C.
2Wlać mleko do brytfanki (najlepiej do casserole), dodać ziemniaki i 1 łyżkę masła. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Postawić na średnim ogniu i gotować przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić ziemniaki.
3Naczynie żaroodporne natrzeć ząbkiem czosnku, a następnie wysmarować wysmarować masłem.
4Połowę śmietany wymieszać z połową startego sera.
5Połowę ziemniaków przełożyć do przygotowanego naczynia, oprószyć pieprzem i polać śmietaną z serem. Posypać pozostałym żółtym serem.
6Piec na środkowej półce piekarnika przez około 1 godzinę, aż się przyrumieni z wierzchu.
Porcja dla:
8 osób