Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wspaniała zapiekanka ziemniaczana, do której można podać pieczoną wieprzowinę lub kotlety schabowe. Ważnym składnikiem jest gałka muszkatołowa – wtedy zapiekanka zawsze smakuje!

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C.

2Wlać mleko do brytfanki (najlepiej do casserole), dodać ziemniaki i 1 łyżkę masła. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Postawić na średnim ogniu i gotować przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić ziemniaki.

3Naczynie żaroodporne natrzeć ząbkiem czosnku, a następnie wysmarować wysmarować masłem.

4Połowę śmietany wymieszać z połową startego sera.

5Połowę ziemniaków przełożyć do przygotowanego naczynia, oprószyć pieprzem i polać śmietaną z serem. Posypać pozostałym żółtym serem.

6Piec na środkowej półce piekarnika przez około 1 godzinę, aż się przyrumieni z wierzchu.

Porcja dla:

8 osób