Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Gorące, podpieczone bułeczki, bekon i jajka sadzone skropione sosem holenderskim. Fantastyczne na niedzielne śniadanie. W wersji wzbogaconej można podać z pieczonymi ziemniakami, które są idealne do maczania w sosie. Zamiast bekonu można podać szynkę.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 3,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 szczypta mielonego białego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka destylowanego białego octu 5 %
  • 8 pasków boczku
  • 4 bułeczki, przepołowione
  • 2 łyżki masła, roztopionego

Przygotowanie:

1W garnku, ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką żółtka z sokiem cytrynowym, pieprzem, sosem Worcestershire i łyżką wody.

2Dodawać roztopione masło po 1 łyżce na raz, cały czas ubijając trzepaczką. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dodać łyżeczkę lub dwie gorącej wody. Kontynuować ubijanie, aż masło zostanie dobrze wymieszane. Dodać sól i odstawić z ognia. Przykryć, aby utrzymać ciepło.

3W dużym garnku na bardzo małym ogniu zagotować około 8 cm wody z dodatkiem octu. Delikatnie wbijać do garnka jajka i gotować przez 2-3 minuty. Żółtka powinny wciąż być miękkie w środku. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ciepłym talerzu.

4W międzyczasie, na patelni zrumienić boczek, a w rozgrzanym piekarniku podpiec bułeczki na funkcji grill.

5Bułeczki posmarować masłem, na każdą położyć plasterek boczku i jajko. Ułożyć na talerzu i skropić sosem holenderskim. Posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.

Porcja dla:

8 osób