15 min.
20 min.
35 min.
Gorące, podpieczone bułeczki, bekon i jajka sadzone skropione sosem holenderskim. Fantastyczne na niedzielne śniadanie. W wersji wzbogaconej można podać z pieczonymi ziemniakami, które są idealne do maczania w sosie. Zamiast bekonu można podać szynkę.
Składniki:
- 4 żółtka
- 3,5 łyżki soku z cytryny
- 1 szczypta mielonego białego pieprzu
- 1/8 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 jajek
- 1 łyżeczka destylowanego białego octu 5 %
- 8 pasków boczku
- 4 bułeczki, przepołowione
- 2 łyżki masła, roztopionego
Przygotowanie:
1W garnku, ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką żółtka z sokiem cytrynowym, pieprzem, sosem Worcestershire i łyżką wody.
2Dodawać roztopione masło po 1 łyżce na raz, cały czas ubijając trzepaczką. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dodać łyżeczkę lub dwie gorącej wody. Kontynuować ubijanie, aż masło zostanie dobrze wymieszane. Dodać sól i odstawić z ognia. Przykryć, aby utrzymać ciepło.
3W dużym garnku na bardzo małym ogniu zagotować około 8 cm wody z dodatkiem octu. Delikatnie wbijać do garnka jajka i gotować przez 2-3 minuty. Żółtka powinny wciąż być miękkie w środku. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ciepłym talerzu.
4W międzyczasie, na patelni zrumienić boczek, a w rozgrzanym piekarniku podpiec bułeczki na funkcji grill.
5Bułeczki posmarować masłem, na każdą położyć plasterek boczku i jajko. Ułożyć na talerzu i skropić sosem holenderskim. Posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.
Porcja dla:
8 osób