Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
170 min.
170 min.
Całkowity czas:
185 min.
185 min.
Fantastyczny przepis na przygotowanie aromatycznej golonki. Najpierw gotuję ją z przyprawami, a potem piekę w marynacie z piwa, sosu sojowego i dużej ilości czosnku.
Składniki:
- 2 golonki (po około 500 g każda)
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
1Golonki umyć, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Golonki powinny być przykryte wodą.
2Kiedy golonki będą miękkie, wyjąć z garnka i przestudzić.
3W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Golonki naciąć nożem w kratkę i dokładnie natrzeć marynatą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać pozostałą marynatą i chwilę gotować.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C na funkcji grill. Golonki wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Można podlewać piwem co 10-15 minut.
Porcja dla:
4 osób