Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
170 min.
Całkowity czas:
185 min.

Fantastyczny przepis na przygotowanie aromatycznej golonki. Najpierw gotuję ją z przyprawami, a potem piekę w marynacie z piwa, sosu sojowego i dużej ilości czosnku.

Składniki:

  • 2 golonki (po około 500 g każda)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

1Golonki umyć, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Golonki powinny być przykryte wodą.

2Kiedy golonki będą miękkie, wyjąć z garnka i przestudzić.

3W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Golonki naciąć nożem w kratkę i dokładnie natrzeć marynatą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać pozostałą marynatą i chwilę gotować.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C na funkcji grill. Golonki wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Można podlewać piwem co 10-15 minut.

Porcja dla:

4 osób