Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
17 min.

Te pieczone chipsy z chleba pita są doskonałym dodatkiem do każdej sałatki, pasty, dipu, salsy czy hummusu.

Składniki:

  • 12 placków chleba pita
  • 120 ml (1/2 szkl.) oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej trybuli (podobne w smaku do anyżku i pieprzu)

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C.

2Przekroić każdy placuszek chleba pita na 8 trójkątów. Ułożyć trójkąty na wyłożonej folią lub pergaminem blasze do pieczenia.

3W małej misce wymieszać oliwę z pieprzem, solą, bazylią i trybulą. Posmarować każdy trójkącik oliwną mieszanką.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż chipsy staną się lekko rumiane i chrupiące. Należy bacznie je obserwować, gdyż bardzo łatwo można je przypalić!

Porcja dla:

24 osób