Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
120 min.

Niesamowicie smakowite naleśniki – idealne na wyjątkowy posiłek. W środku znajduje się krem cytrynowy, który przygotowuje się z masła, soku cytrynowego, skórki cytrynowej i jajek.

Składniki:

  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 30 g masła, stopionego

Przygotowanie:

1W misce wymieszać mąkę z jajkami, solą i cukrem. Mieszając, stopniowo dodawać zimne mleko, a następnie stopione masło. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 1 godzinę.

2W międzyczasie przygotować krem cytrynowy: w rondelku, małym ogniu rozgrzać 125 g masła. Stale mieszając dodać cukier oraz skórkę i sok z cytryny. Dodać roztrzepane żółtka (wszystkie na raz) i mieszać jeszcze przez kilka minut aż masa zgęstnieje.

3Zdjąć z ognia. Ubić białka na sztywno, a następnie dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Odstawić.

4Nasmarować masłem patelnię, a gdy będzie już gorąca nalać do niej chochelkę ciasta i przechylać nią tak, aby ciasto się równomiernie rozlało. Smażyć naleśnik przez 2 minuty, a następnie odwrócić go i smażyć przez 30 sekund. Powtarzać aż do zużycia całego ciasta. Odkładać naleśniki na ciepły talerz.

5Na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki kremu cytrynowego i delikatnie zwijać w rulonik.

Porcja dla:

8 osób