40 min.
20 min.
120 min.
Niesamowicie smakowite naleśniki – idealne na wyjątkowy posiłek. W środku znajduje się krem cytrynowy, który przygotowuje się z masła, soku cytrynowego, skórki cytrynowej i jajek.
Składniki:
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 30 g masła, stopionego
Przygotowanie:
1W misce wymieszać mąkę z jajkami, solą i cukrem. Mieszając, stopniowo dodawać zimne mleko, a następnie stopione masło. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 1 godzinę.
2W międzyczasie przygotować krem cytrynowy: w rondelku, małym ogniu rozgrzać 125 g masła. Stale mieszając dodać cukier oraz skórkę i sok z cytryny. Dodać roztrzepane żółtka (wszystkie na raz) i mieszać jeszcze przez kilka minut aż masa zgęstnieje.
3Zdjąć z ognia. Ubić białka na sztywno, a następnie dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Odstawić.
4Nasmarować masłem patelnię, a gdy będzie już gorąca nalać do niej chochelkę ciasta i przechylać nią tak, aby ciasto się równomiernie rozlało. Smażyć naleśnik przez 2 minuty, a następnie odwrócić go i smażyć przez 30 sekund. Powtarzać aż do zużycia całego ciasta. Odkładać naleśniki na ciepły talerz.
5Na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki kremu cytrynowego i delikatnie zwijać w rulonik.
Porcja dla:
8 osób