10 min.
40 min.
50 min.
Często przygotowuję duży garnek chilli con carne, zwłaszcza gdy na dworze jest zimno. Oczywiście możesz dostosować ten przepis do swojego gustu, lub użyć innych przypraw. Ja zwykle podaję je z chlebem domowego wypieku i lekką sałatką, ale można je też podać z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy
- 800 g mielonej wołowiny
- 1 cebula drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
1Papryczki chilli umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i szypułkę i drobno posiekać. (Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach.)
2W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać mielone mięso i rozdrobnić drewnianą łyżką. Dodać cebulę i czosnek i smażyć całość na małym ogniu.
3Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć ostre papryczki i paprykę na średnim ogniu. Dodać pomidory i doprawić chilli w proszku, solą i pieprzem.
4Podsmażoną paprykę dodać do mięsa i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać bulion wołowy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i gotować delikatnie przez 15 minut. Na koniec dodać fasolkę i kukurydzę i dobrze podgrzać całość.
5Przed podaniem posypać pietruszką.
Porcja dla:
6 osób