05 min.
10 min.
15 min.
Omlet to proste do przyrządzenia danie, które powstaje z kilku składników. Oto klasyczny francuski omlet z ziołami, nadziany pieczarkami z czosnkiem. Podawać z sałatą i bagietką.
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka świeżej trybuli, posiekanej
- 1 łyżeczka świeżego estragonu, posiekanego
- 1 łyżeczka świeżego szczypiorku, posiekanego
- 55 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 15 g masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Wbić jajka do miski, dodać trybulę, szczypiorek, estragon, łyżkę wody oraz sól i pieprz. Roztrzepać, aby jajka się połączyły, ale nie ubijać zbyt mocno, ponieważ zmieni to konsystencję omletu. Odstawić na czas przygotowania pieczarek.
2Rozgrzać patelnię do omletów lub teflonową o średnicy 18 cm. Wrzucić pokrojone pieczarki oraz czosnek i smażyć na delikatnym ogniu 3–4 minuty, aż grzyby zmiękną i puszczą sok. Lekko zwiększyć ogień, smażyć jeszcze minutę, aż sok wyparuje. Przełożyć pieczarki do małej miski i odstawić. Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem.
3Podgrzewać patelnię na dużym ogniu przez kilka sekund, aż będzie gorąca. Wrzucić masło i stopić je, przechylając patelnię w różne strony, aby tłuszcz dokładnie pokrył dno. Wlać rozbełtane jajka. Smażyć około minuty, delikatnie mieszając drewnianą łopatką i podważając usmażone boki, żeby jajko, które jeszcze się nie ścięło, spływało na patelnię.
4Gdy omlet będzie już prawie całkowicie ścięty, przestać mieszać i smażyć jeszcze 30 sekund, aż spód się przyrumieni. Wierzch powinien być lekko ścięty.
5Wyłożyć pieczarki na środek omletu, tak by zajmowały ⅓ jego powierzchni. Złożyć łopatką jedną stronę omletu do wewnątrz, przykrywając grzyby, następnie złożyć drugą stronę. Zsunąć omlet na podgrzany talerz i od razu podawać.
Porcja dla:
1 osoby