Czas przygotowania:
900 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
2430 min.

Na co dzień i na święta: pyszna, soczysta i aromatyczna pieczona szynka. Lepiej samemu przygotować wędlinę niż kupować gotowe w sklepie mięsnym.

Składniki:

  • 1 szynka wieprzowa (1,5-2 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • tymianek

Przygotowanie:

1Szynkę wymyć, wysuszyć ręcznikiem kuchennym, natrzeć rozgniecionymi 4 ząbkami czosnku, posypać solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i zostawić na noc w lodówce.

2Następnego dnia włożyć szynkę do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub specjalnego rękawa foliowego do pieczenia. Nożem zrobić w mięsie dziurki-kieszonki, w które należy włożyć listki laurowe i kawałki czosnku, po wierzchu obłożyć szynkę cebulą pokrojoną w krążki. Podlać wodą.

3Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec szynkę ok 1,5 godziny.

Porcja dla:

1 osoby