Czas przygotowania:
900 min.
900 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
2430 min.
2430 min.
Na co dzień i na święta: pyszna, soczysta i aromatyczna pieczona szynka. Lepiej samemu przygotować wędlinę niż kupować gotowe w sklepie mięsnym.
Składniki:
- 1 szynka wieprzowa (1,5-2 kg)
- 2 średnie cebule
- 8 ząbków czosnku
- 6 listków laurowych
- sól i pieprz do smaku
- majeranek
- tymianek
Przygotowanie:
1Szynkę wymyć, wysuszyć ręcznikiem kuchennym, natrzeć rozgniecionymi 4 ząbkami czosnku, posypać solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i zostawić na noc w lodówce.
2Następnego dnia włożyć szynkę do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub specjalnego rękawa foliowego do pieczenia. Nożem zrobić w mięsie dziurki-kieszonki, w które należy włożyć listki laurowe i kawałki czosnku, po wierzchu obłożyć szynkę cebulą pokrojoną w krążki. Podlać wodą.
3Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec szynkę ok 1,5 godziny.
Porcja dla:
1 osoby