Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Mój ulubiony przepis na obiad z rybą w roli głównej. Makrela usmażona z cukinią i podana na liściach sałaty z pomidorami koktajlowymi. Przepis dobry dla cukrzyków.

Składniki:

  • 600 g sprawionej tuszki z makreli
  • sól do smaku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała młoda cukinia, pokrojona w plasterki
  • kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • kilka liści sałaty zielonej

Przygotowanie:

1Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na porcje i oprószyć solą. Skropić sokiem z cytyny.

2Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać rybę i smażyć przez 15 minut, w trakcie obracając na drugą stronę.

3Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, wymieszać z pomidorami, oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny.

4Na sałatę wyłożyć rybę i cukinię. Od razu podawać.

Porcja dla:

2 osób