Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Mój ulubiony przepis na obiad z rybą w roli głównej. Makrela usmażona z cukinią i podana na liściach sałaty z pomidorami koktajlowymi. Przepis dobry dla cukrzyków.
Składniki:
- 600 g sprawionej tuszki z makreli
- sól do smaku
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała młoda cukinia, pokrojona w plasterki
- kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- kilka liści sałaty zielonej
Przygotowanie:
1Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na porcje i oprószyć solą. Skropić sokiem z cytyny.
2Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać rybę i smażyć przez 15 minut, w trakcie obracając na drugą stronę.
3Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, wymieszać z pomidorami, oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny.
4Na sałatę wyłożyć rybę i cukinię. Od razu podawać.
Porcja dla:
2 osób