Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jeśli zastanawiacie się jak wykorzystać popularny ostatnio topinambur – zróbcie z niego frytki! Są proste i smaczne. Idealne, żeby się przekonać jak pyszny jest topinambur.

Składniki:

  • 500 g topinamburu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • ewentualnie przyprawy (czosnek granulowany, rozmaryn, papryka)

Przygotowanie:

1Topinambur wyszorować, nie obierać. Osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w łódeczki.

2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

3Topinambur wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą, oprószyć solą (można też ulubionymi przyprawami). Wymieszać.

4Piec przez 25-30 minut aż się przyrumienią.

Porcja dla:

4 osób