Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Jeśli zastanawiacie się jak wykorzystać popularny ostatnio topinambur – zróbcie z niego frytki! Są proste i smaczne. Idealne, żeby się przekonać jak pyszny jest topinambur.
Składniki:
- 500 g topinamburu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- ewentualnie przyprawy (czosnek granulowany, rozmaryn, papryka)
Przygotowanie:
1Topinambur wyszorować, nie obierać. Osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w łódeczki.
2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
3Topinambur wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą, oprószyć solą (można też ulubionymi przyprawami). Wymieszać.
4Piec przez 25-30 minut aż się przyrumienią.
Porcja dla:
4 osób