35 min.
30 min.
65 min.
Bogate nadzienie z wołowiny, ziemniaków i marchwi sprawia, że pierogi te będą znakomitym daniem głównym. Najlepiej podawać z zieloną sałatą.
Składniki:
- 250 g mąki plus nieco do wyrabiania ciasta
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżego tymianku
- 125 g zimnego masła
- 5-6 łyżek lodowatej wody
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Zmieszać mąkę, sól i tymianek. Pokroić masło w kostkę i końcami palców rozcierać z mąką, aż powstaną okruszki. Dalej zagniatać, stopniowo dodając wody, aż ciasto stanie się jednolite. Uformować kulę i odłożyć pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
2Pokroić mięso w małą kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić ziemniaki i marchewkę w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Dusić w nim cebulę około 5 minut. Dodawać mięso porcjami, każdą przysmażać 2-3 minuty i zdejmować z patelni. Włożyć przysmażone mięso ponownie na patelnię i smażyć jeszcze 5 minut, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wywar mięsny i krótko zagotować. Dodać ziemniaki oraz marchewkę, zmniejszyć ogień i gotować wszystko razem na patelni 15 minut.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 równe części i rozwałkować każdą z nich na placek o średnicy około 20 cm na oprószonym mąką blacie. Ułożyć po jednej czwartej nadzienia na połowie każdego placka, zostawić wolny brzeg. Brzegi placków zwilżyć pędzlem kuchennym umoczonym w wodzie, zawinąć wolną połowę placka na tę pokrytą nadzieniem. Skleić mocno brzegi, dociskając je zębami widelca. Ułożyć pierogi na blasze do pieczenia. Rozbełtać jajko i posmarować pierogi pędzlem kuchennym. Piec je w gorącym piekarniku około 30 minut, aż się ładnie przyrumienią. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób