Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczne ciasto z mąki gryczanej i nadzienie z białego sera tworzą niepowtarzalną kombinację dla pierogowej uczty!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Mąkę gryczaną przesiać na stolnicę, zrobić rowek w środku i powoli wlewać wodę, zagarniając mąkę nożem, aż zarobi się ciasto. Dodać mąkę pszenną i sól. Zarabiać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite, w razie konieczności można dodać odrobinę letniej wody, aby ciasto było elastyczne. Przykryć miską, aby nie wysychało.

2Ser przemielić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

3Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowywać po kawałku ciasta. Od szklanki wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce sera. Zlepiać boki, przyszczypując brzegi aby ser podczas gotowania nie wypłynął.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju (zapobiega sklejaniu się pierogów).

5Pierogi wrzucać partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

6Pierogi można podawać z roztopionym masłem lub ze śmietaną.

Porcja dla:

6 osób