Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ten pyszny placek to smakołyk, który można podać na śniadanie lub na podwieczorek z herbatą. Pasują do niego syropy, dżemy, galaretki i miód, a także bita śmietana i owoce.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 230°C.

2W średniej misce wymieszać cukier z mąką i solą. Dodać jaja i mleko. Ubić mikserem na jednolitą masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Roztopić masło na blasze do pieczenia, po czym kołysząc blachą rozprowadzić je dokładnie po dnie. Resztę tłuszczu zlać do ciasta.

3Wylać ciasto na blachę i piec przez 30 minut. Podczas pieczenia wyrośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Pociąć na kwadraty i podawać.

Porcja dla:

24 osób