Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Kilkanaście lat temu moja mama po raz pierwszy zrobiła te pierożki na Wigilię. Od tamtego czasu zajmują stałe miejsce w świątecznym jadłospisie!
Składniki:
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1W wodzie rozpuścić masło i lekko przestudzić. Mąkę i sól wysypać na stolnicę, zrobić w środku rowek i stopniowo wlewać wodę, zarabiając ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przykryć miską i odstawić na 15 minut.
2Ciasto rozwałkować i wykrajać małe kółka (najlepiej od literatki). Na każde kółko dawać po jednej śliwce i zlepiać boki, przyszczypując, aby się nie rozpadły w trakcie gotowania.
3W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierożki partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
10 osób