Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Kilkanaście lat temu moja mama po raz pierwszy zrobiła te pierożki na Wigilię. Od tamtego czasu zajmują stałe miejsce w świątecznym jadłospisie!

Składniki:

  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1W wodzie rozpuścić masło i lekko przestudzić. Mąkę i sól wysypać na stolnicę, zrobić w środku rowek i stopniowo wlewać wodę, zarabiając ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przykryć miską i odstawić na 15 minut.

2Ciasto rozwałkować i wykrajać małe kółka (najlepiej od literatki). Na każde kółko dawać po jednej śliwce i zlepiać boki, przyszczypując, aby się nie rozpadły w trakcie gotowania.

3W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierożki partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

10 osób