15 min.
15 min.
30 min.
Pyszna pizza, którą przyrządzimy w 20 minut. Z gotowego drożdżowego ciasta, na cienkim spodzie i z pysznymi dodatkami. Można podać jako przekąskę na imprezę.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego spodu do pizzy (drożdżowego, do upieczenia)
- 1 słoiczek (80 g) koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g sera pleśniowego typu Lazur
Przygotowanie:
1Wymieszać w miseczce koncentrat pomidorowy z musztardą, oliwą, bazylią i oregano. Doprawić do smaku.
2Spód do pizzy rozwinąć na dużej blasze. Posmarować sosem.
3Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. W tym czasie pokroić w kosteczkę ser pleśniowy i łososia. Pomidory pokroić w bardzo cienkie plasterki, a żółty ser zetrzeć na tarce.
4Nałożyć na posmarowany sosem spód: łososia, ser pleśniowy, plasterki pomidora i całość posypać serem żółtym. Uwaga: nie nakładać za dużo bo ciasto się nie upiecze!
5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią, a ser się stopi. Dobrze jest ją piec z termoobiegiem, bo wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto się upiecze w środku.
Porcja dla:
4 osób