Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszna pizza, którą przyrządzimy w 20 minut. Z gotowego drożdżowego ciasta, na cienkim spodzie i z pysznymi dodatkami. Można podać jako przekąskę na imprezę.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego spodu do pizzy (drożdżowego, do upieczenia)
  • 1 słoiczek (80 g) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g sera pleśniowego typu Lazur

Przygotowanie:

1Wymieszać w miseczce koncentrat pomidorowy z musztardą, oliwą, bazylią i oregano. Doprawić do smaku.

2Spód do pizzy rozwinąć na dużej blasze. Posmarować sosem.

3Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. W tym czasie pokroić w kosteczkę ser pleśniowy i łososia. Pomidory pokroić w bardzo cienkie plasterki, a żółty ser zetrzeć na tarce.

4Nałożyć na posmarowany sosem spód: łososia, ser pleśniowy, plasterki pomidora i całość posypać serem żółtym. Uwaga: nie nakładać za dużo bo ciasto się nie upiecze!

5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią, a ser się stopi. Dobrze jest ją piec z termoobiegiem, bo wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto się upiecze w środku.

Porcja dla:

4 osób