Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszne i słodkie danie obiadowe – moje dzieciaki je uwielbiają!

Składniki:

  • 4 jaja
  • 400 g startych na tarce kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 opakowania serków Bieluch naturalny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki posiekanych migdałów
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkiem, mąką, serkami Bieluch, miodem i migdałami. Posolić, przyprawić gałką muszkatołową i szczyptą cynamonu.

2Dodać pianę z białek, wymieszać i usmażyć placuszki na oleju. Osączyć z tłuszczu.

3Na koniec posypać placuszki cukrem pudrem.

Porcja dla:

4 osób