45 min.
45 min.
90 min.
Aromatyczny pilaw warzywny jest świetnym dodatkiem do tego dania. Jeśli dodamy do niego bogate w witaminę C owoce, takie jak mango w plasterkach, organizm będzie lepiej przyswajał żelazo z jajek.
Składniki:
- 20 g masła
- 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka pasty curry
- 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 90 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 8 jajek, w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1Roztopić masło w teflonowym rondlu i smażyć na nim cebulę na małym ogniu 7–8 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i pastę curry, wymieszać i smażyć minutę. Dodać pokrojone pomidory z puszki i dusić, wciąż na małym ogniu, 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Wlać mleczko kokosowe i dusić jeszcze 5 minut. Dodać posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i trzymać w cieple.
2Przyrządzić pilaw. Rozgrzać olej w rondlu o grubym dnie. Wrzucić kalafior i smażyć na średnim ogniu 1–2 minuty, często mieszając, aż zacznie zmieniać kolor. Dodać papryczkę chili, cynamon, goździki i liść laurowy. Smażyć jeszcze 30 sekund.
3Wrzucić ryż i starannie wymieszać z warzywami i przyprawami. Wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały, przykryć i gotować 5 minut. Dodać groszek, przykryć i gotować jeszcze 7–10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar. Doprawić solą i pieprzem.
4W czasie gotowania pilawu ugotować jajka na twardo. Włożyć je do rondla i zalać letnią wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 7 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do miski z zimną wodą. Kiedy ostygną na tyle, by nie parzyły, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki.
5Ułożyć połówki jajek na podgrzanych talerzach i polać sosem kokosowym. Podawać z pilawem, z którego wyjęliśmy wcześniej liść laurowy, cynamon i goździki. Udekorować gałązkami świeżej kolendry.
Porcja dla:
4 osób