30 min.
15 min.
165 min.
Kwadraciki ugotowanej polenty przypieczone na grillu z błękitnym serem. Prosty i pyszny wegetariański dodatek do dań na przyjęcie z grillem. Zobacz nasz przepis video z tą potrawą!
Składniki:
- 1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej (polenty)
- sól do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g błękitnego sera
Przygotowanie:
1Szklankę polenty zalać 2 szklankami wody, posolić do smaku i gotować, aż woda zostanie wchłonięta. Dodać masło, wymieszać i wylać na płaską blaszkę. Równomiernie rozprowadzić tak, aby warstwa była grubości około 2 cm. Odstawić do zastygnięcia. Można również wstawić na noc do lodówki.
2Rozgrzać grill.
3Polentę pokroić w kwadraty. Każdy lekko posmarować oliwą i piec na grillu przez 1-2 minuty, aż będzie przypieczona. Następnie odwrócić i na każdym kwadracie ułożyć łyżeczkę sera. Przykryć pokrywę grilla i piec jeszcze przez 30 sekund, aż ser się roztopi.
4Kwadraciki polenty przekładać na tacę i podawać.
Porcja dla:
30 osób