Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
165 min.

Kwadraciki ugotowanej polenty przypieczone na grillu z błękitnym serem. Prosty i pyszny wegetariański dodatek do dań na przyjęcie z grillem. Zobacz nasz przepis video z tą potrawą!

Składniki:

  • 1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej (polenty)
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g błękitnego sera

Przygotowanie:

1Szklankę polenty zalać 2 szklankami wody, posolić do smaku i gotować, aż woda zostanie wchłonięta. Dodać masło, wymieszać i wylać na płaską blaszkę. Równomiernie rozprowadzić tak, aby warstwa była grubości około 2 cm. Odstawić do zastygnięcia. Można również wstawić na noc do lodówki.

2Rozgrzać grill.

3Polentę pokroić w kwadraty. Każdy lekko posmarować oliwą i piec na grillu przez 1-2 minuty, aż będzie przypieczona. Następnie odwrócić i na każdym kwadracie ułożyć łyżeczkę sera. Przykryć pokrywę grilla i piec jeszcze przez 30 sekund, aż ser się roztopi.

4Kwadraciki polenty przekładać na tacę i podawać.

Porcja dla:

30 osób