Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Orginalny wloski przepis z okolic Grottalie. Karczochy zalewa się jajkiem wymieszanym z parmezanem i zapieka.
Składniki:
- 3 karczochy
- 3 jajka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
1Obrać karczochy i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
2Jajka roztrzepać dodając 3 łyżki parmezanu i posiekaną pietruszkę. Dodać sól i pieprz.
3Karczochy przekroic na połówki. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i rozłożyć w nim połówki karczochów. Następnie zalać jajkami i posypać bułką tartą i pozostałym parmezanem.
4Skropić 4 łyżkami wody.
5Piec w 180 stopniach przez 45 minut.
6Podawać z białym pieczywem.
Porcja dla:
2 osób