Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Orginalny wloski przepis z okolic Grottalie. Karczochy zalewa się jajkiem wymieszanym z parmezanem i zapieka.

Składniki:

  • 3 karczochy
  • 3 jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

1Obrać karczochy i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

2Jajka roztrzepać dodając 3 łyżki parmezanu i posiekaną pietruszkę. Dodać sól i pieprz.

3Karczochy przekroic na połówki. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i rozłożyć w nim połówki karczochów. Następnie zalać jajkami i posypać bułką tartą i pozostałym parmezanem.

4Skropić 4 łyżkami wody.

5Piec w 180 stopniach przez 45 minut.

6Podawać z białym pieczywem.

Porcja dla:

2 osób