Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Propozycja na lekką, ciepłą kolację: świeże pomidory zapiekane, faszerowane ryżem i świeżymi grzybami.

Składniki:

  • 4 duże, mięsiste pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 g mrożonych lub świeżych podgrzybków
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Pomidory wymyć i łyżeczką delikatnie wydrążyć środek.

2Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.

3Cebule pokroić w drobniutką kostkę, podusić na maśle.

4Dodać grzyby. Jeśli są świeże – wcześniej gotować je w osolonej wodzie przez 15 minut.

5Cebule dusić z grzybami – około 15 minut, dodać sól, pieprz i świeże zioła.

6Ryż wymieszać z grzybami.

7Farsz nałożyć do środka pomidorów, wierzch pomidorów posypać startym serem.

8Piec przez 10 minut. Podawać ciepłe.

Porcja dla:

4 osób