Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Propozycja na lekką, ciepłą kolację: świeże pomidory zapiekane, faszerowane ryżem i świeżymi grzybami.
Składniki:
- 4 duże, mięsiste pomidory
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 100 g mrożonych lub świeżych podgrzybków
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Pomidory wymyć i łyżeczką delikatnie wydrążyć środek.
2Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
3Cebule pokroić w drobniutką kostkę, podusić na maśle.
4Dodać grzyby. Jeśli są świeże – wcześniej gotować je w osolonej wodzie przez 15 minut.
5Cebule dusić z grzybami – około 15 minut, dodać sól, pieprz i świeże zioła.
6Ryż wymieszać z grzybami.
7Farsz nałożyć do środka pomidorów, wierzch pomidorów posypać startym serem.
8Piec przez 10 minut. Podawać ciepłe.
Porcja dla:
4 osób