Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
60 min.

Tradycyjne pierogi z farszem z soczewicy. Dla urozmaicenia smaku można dodać podsmażony boczek. Bardzo zdrowe.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • ciepła woda – ile się zagniecie (około 250 ml)
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać na stolnicę, po środku zrobić miejsce na ciepłą wodę, wbić jajko. Stopniowo wlewać wodę zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na cienkie placki.

2Ziarna soczewicy dokładnie wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem kostki rosołowej. Ugotowaną soczewicę odcedzić i ostudzić.

3Cebulę pokroić w plastry i udusić na maśle, dodać do ugotowanej soczewicy. Całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4Na wykrojone szklanką krążki ciasta nakładać farsz i zaklejać pierogi. Pierogi wrzucać do gotującej się wody i wyciągać po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Porcja dla:

6 osób