Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
1485 min.

Poncz z ciemnego soku, do którego można dodać alkohol i zamrożoną „rękę”. Wygląda przerażająco, więc najlepiej przygotować go na Halloween!

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 14 g żelatyny w proszku
  • 1 lateksowa rękawiczka
  • 50 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
  • 100 g cukru
  • 5 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 125 ml wody

Przygotowanie:

1Zamarznięta ręka: Przygotować przynajmniej dzień wcześniej! Dokładnie umyć i odwrócić na lewą stronę lateksową rękawiczkę.

2Wlać połowę wody do garnka i dodać żelatynę, odstawić na 2 minuty. Następnie podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wlać do reszty wody, wymieszać i przelać do rękawiczki.

3Szczelnie zawiązać rękawiczkę i wstawić do zamrażalnika na 1-2 dni.

4Syrop: Wszystkie składniki na syrop wymieszać w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sitko i odstawić aby ostygło.

5Poncz: W dużej misie lub wazie wymieszać sok z wodą gazowaną i wódką (lub rumem). Dodać połowę syropu, wymieszać i sprawdzić smak. W razie potrzeby dodać więcej syropu.

6Wyjąć rękawiczkę z zamrażalnika i wstawić na kilka sekund do gorącej wody. Odciąć supełek, a następnie ostrożnie zdjąć rękawiczkę. Włożyć rękę do ponczu i podawać.

Porcja dla:

16 osób