Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Szybki do zrobienia deser, który można przyrządzić z niemal każdego letniego owocu. Używaną jako dodatek do większości deserów wysokotłuszczową bitą śmietanę zastąpimy mieszaniną niskotłuszczowego jogurtu i bitej śmietany. Choć deser zawiera niewiele tłuszczu, jest bogaty i kremowy.

Składniki:

  • 300 g mieszanki miękkich owoców: malin, jeżyn, jagód lub porzeczek
  • 55 g cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • starta skórka z ½ pomarańczy
  • 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • paski skórki z pomarańczy, do dekoracji

Przygotowanie:

1Odłożyć około 55 g mieszanki owoców do dekoracji. Wrzucić resztę owoców do rondla z 2 łyżkami wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut, aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Dodać cukier i zamieszać.

2Zdjąć z ognia i poczekać, aż lekko ostygnie. Przelać do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na purée. Przecisnąć masę przez sitko, żeby usunąć pestki. Można też przecisnąć owoce przez sitko, aby zrobić purée. Odstawić, żeby całkiem ostygło.

3Ubić śmietanę razem ze skórką pomarańczy, aż będzie gęsta. Dodać jogurt i lekko ubić całość. Wlać masę owocową i zamieszać.

4Przełożyć do miseczek. Dobrze zmrozić przed podaniem. Udekorować resztą owoców i skórką pomarańczy.

Porcja dla:

4 osób