15 min.
30 min.
225 min.
To bardzo owocowe i pikantne danie z kurczaka. Pasuje świetnie na przyjęcie ogrodowe, albo na obiad w grudniu, kiedy chcemy sobie pomarzyć o wakacjach w tropikach. Najlepiej smakuje grillowany!
Składniki:
- 2 puszki (po 450 ml) ananasa w cząstkach wraz z sokiem
- 2 mango, obrane, usunięte pestki i pokrojone w kostkę
- 2 zielone papryczki chili pokrojone w kostkę
- 15 g (1/3 szklanki) drobno posiekanej świeżej kolendry
- 120 ml (1/2 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki wraz z miąższem
Przygotowanie:
1W misce wymieszać ananasa wraz z sokiem z mango, papryczką, kolendrą, sokiem z limonki wraz z miąższem, sokiem pomarańczowym, rumem i czosnkiem. Odstawić na około godzinę przed dodaniem kurczaka.
2Odlać z marynaty nieco soku, żeby później polać nim kurczaka. Piersi z kurczaka marynować w pozostałej części salsy przez 2 do 6 godzin.
3Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C.
4Marynatę wylać, a kurczaka piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż wyciekający z niego sok będzie przejrzysty. Przed podaniem polać pozostawionym sosem.
Porcja dla:
8 osób