Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
225 min.

To bardzo owocowe i pikantne danie z kurczaka. Pasuje świetnie na przyjęcie ogrodowe, albo na obiad w grudniu, kiedy chcemy sobie pomarzyć o wakacjach w tropikach. Najlepiej smakuje grillowany!

Składniki:

  • 2 puszki (po 450 ml) ananasa w cząstkach wraz z sokiem
  • 2 mango, obrane, usunięte pestki i pokrojone w kostkę
  • 2 zielone papryczki chili pokrojone w kostkę
  • 15 g (1/3 szklanki) drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 120 ml (1/2 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki wraz z miąższem

Przygotowanie:

1W misce wymieszać ananasa wraz z sokiem z mango, papryczką, kolendrą, sokiem z limonki wraz z miąższem, sokiem pomarańczowym, rumem i czosnkiem. Odstawić na około godzinę przed dodaniem kurczaka.

2Odlać z marynaty nieco soku, żeby później polać nim kurczaka. Piersi z kurczaka marynować w pozostałej części salsy przez 2 do 6 godzin.

3Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C.

4Marynatę wylać, a kurczaka piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż wyciekający z niego sok będzie przejrzysty. Przed podaniem polać pozostawionym sosem.

Porcja dla:

8 osób