Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

Oto nowa wersja deseru niezwykle popularnego w wiktoriańskiej Anglii. My podamy go z sosem przyrządzonym ze świeżych malin, a nie, według dawnego przepisu, z dżemem. Dzięki dodaniu pokruszonej bułki oraz piany z białek, będzie on wyjątkowo puszysty i lekki. Z pewnością polubi go cała rodzina.

Składniki:

  • 200 ml chudego mleka
  • 200 g pokruszonego miękiszu bułki, najlepiej wczorajszej
  • 20 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 125 g malin
  • 85 g drobnego cukru
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 1 białko
  • przesiany cukier puder, do posypania

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C. Podgrzać bardzo mocno mleko, ale nie doprowadzać go do wrzenia. Włożyć miękisz bułki do dużej, żaroodpornej miski i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić na 10–15 minut, aż bułka wchłonie mleko.

2Włożyć maliny do miski. Posypać 30 g drobnego cukru i utłuc nieco widelcem. Rozprowadzić na dnie lekko nasmarowanej formy do pieczenia o pojemności 1,2 l.

3Dodać żółtka do ostudzonej bułki. Ubić w misce sztywną pianę z 3 białek. Nadal ubijając, dodać 55 g cukru. Delikatnie wymieszać dużą, metalową łyżką z rozmoczoną bułką.

4Wyłożyć połączoną z pianą bułkę na wierzch malin. Piec 40–45 minut, aż pudding zetnie się i lekko przyrumieni.

5Przyrządzić sos malinowy. Przetrzeć owoce przez nylonowe sito. Dodać cukier puder, a następnie przelać do dzbanka.

6Wyjąć pudding z piekarnika i odstawić, żeby nieco przestygł, poprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło z sosem malinowym.

Porcja dla:

4 osób