25 min.
45 min.
70 min.
Oto nowa wersja deseru niezwykle popularnego w wiktoriańskiej Anglii. My podamy go z sosem przyrządzonym ze świeżych malin, a nie, według dawnego przepisu, z dżemem. Dzięki dodaniu pokruszonej bułki oraz piany z białek, będzie on wyjątkowo puszysty i lekki. Z pewnością polubi go cała rodzina.
Składniki:
- 200 ml chudego mleka
- 200 g pokruszonego miękiszu bułki, najlepiej wczorajszej
- 20 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
- skórka otarta z 1 cytryny
- 125 g malin
- 85 g drobnego cukru
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
- 1 białko
- przesiany cukier puder, do posypania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C. Podgrzać bardzo mocno mleko, ale nie doprowadzać go do wrzenia. Włożyć miękisz bułki do dużej, żaroodpornej miski i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić na 10–15 minut, aż bułka wchłonie mleko.
2Włożyć maliny do miski. Posypać 30 g drobnego cukru i utłuc nieco widelcem. Rozprowadzić na dnie lekko nasmarowanej formy do pieczenia o pojemności 1,2 l.
3Dodać żółtka do ostudzonej bułki. Ubić w misce sztywną pianę z 3 białek. Nadal ubijając, dodać 55 g cukru. Delikatnie wymieszać dużą, metalową łyżką z rozmoczoną bułką.
4Wyłożyć połączoną z pianą bułkę na wierzch malin. Piec 40–45 minut, aż pudding zetnie się i lekko przyrumieni.
5Przyrządzić sos malinowy. Przetrzeć owoce przez nylonowe sito. Dodać cukier puder, a następnie przelać do dzbanka.
6Wyjąć pudding z piekarnika i odstawić, żeby nieco przestygł, poprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło z sosem malinowym.
Porcja dla:
4 osób