30 min.
20 min.
110 min.
Boskie, kremowo-śmietankowe danie wegetariańskie. Samo przygotowanie ravioli nie jest trudne, ale zajmuje sporo czasu – jednak zdecydowanie rezultat jest tego wart! Ciasto na ravioli musi odstać godzinę zanim się go użyje, a więc zaplanuj rozpoczęcie gotowania nieco wcześniej.
Składniki:
- 300 g mąki
- 3 jajka
- salt
- 250 g pieczarek, drobno posiekanych
- 250g boczniaków, drobno posiekanych
- 2 zielone cebulki, drobno posiekane
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany kremówki (35%)
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- mąka do posypania stolnicy
- 1 białko do smarowania
Przygotowanie:
1Ravioli: przesiać mąkę wprost na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie roztrzepane jajka i sól. Wymieszać wszystko ruchami od zewnątrz do środka, i wyrobić na gładkie ciasto (rękami lub mikserem). Przykryć i odstawić na godzinę.
2Sklarowane masło rozgrzać na patelni i poddusić grzyby z cebulką, aż cały płyn wyparuje. Dodać oregano i pietruszkę i jeszcze chwilę podgrzewać. Posypać mąką, dodać śmietanę kremówkę i doprowadzić do wrzenia. Na koniec wmieszać parmezan i doprawić solą i pieprzem.
3Ponownie wyrobić ciasto na ravioli, a następnie bardzo cienko rozwałkować. Lekko posypać mąką stolnicę, położyć na niej rozwałkowane ciasto, a następnie wycinać z niego kwadraciki o boku 4 cm. Na połowę kwadratów z cista nałożyć farsz grzybowy. Drugą połowę kwadratów posmarować białkiem i położyć posmarowaną stroną na kwadratach z nadzieniem. Przyszczypać brzegi, upewniając się, że są dobrze sklejone z każdej strony, a w środku pierożków nie pozostało powietrze.
4Zagotować wodę w dużym garnku i delikatnie wrzucić ravioli. Gotować na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą al dente. Woda nie powinna się gwałtownie gotować.
5Sos: wymieszać w rondelku obie śmietany z winem i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na gorącym oleju podsmażyć listki szałwii aż będą chrupiące. Odcedzone ravioli wyłożyć na ciepłym talerzu, polać sosem śmietanowym i posypać listkami szałwii i parmezanem.
Porcja dla:
3 osób