Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Z tym superprostym przepisem przygotowanie gnocchi w domu jest banalne. Zastanawiam się, jak trudne by to było, gdyby mama mojej przyjaciółki Susanne nie dałaby mi tego przepisu. Teraz jemy w domu gnocchi przynajmniej raz w miesiącu. Sos z serem gorgonzola jest przepyszny.

Składniki:

  • 800 g mącznych ziemniaków, obranych
  • 250 g mąki

Przygotowanie:

1Ziemniaki gotować przez 20 minut aż będą miękkie, odcedzić i kiedy są jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków (albo utłuc). Dodać mąkę i wyrobić na gładkie ciasto.

2Stolnicę lub blat posypać lekko mąką. Część ciasta na gnocchi uformować w wałek grubości 2 cm. Pokroić wałek na kawałki o szerokości 2,5 cm.

3W dużym garnku zagotować osoloną wodę – do wrzącej wody wrzucać partiami kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię odczekać 1-2 minuty i wybrać je łyżką cedzakową. Ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i ugotować następną partię.

4W patelni, na małym ogniu, stopić gorgonzolę z masłem. Dodać śmietanę i gotować przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i polać tym gnocchi. Posypać parmezanem – gotowe!

Porcja dla:

4 osób