Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Smaczny, szybki i prosty sposób na kurczaka. Pyszny obiad dla całej rodziny, a chrupiący kurczak jest wciąż soczysty, nawet po zdjęciu skóry.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 1,5 kg), pokrojony na kawałki
  • 1 szklanka (110 g) bułki tartej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 szklanka (235 ml) majonezu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2W misce albo w foliowym woreczku wymieszać bułkę tartą z czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem, solą, tymiankiem i papryką.

3Kawałki kurczaka posmarować majonezem. Dodać do mieszaniny przypraw i dobrze wymieszać.

4Delikatnie natłuścić naczynie żaroodporne, przełożyć kurczaka i piec przez 45 minut.

Porcja dla:

5 osób