Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Smaczny, szybki i prosty sposób na kurczaka. Pyszny obiad dla całej rodziny, a chrupiący kurczak jest wciąż soczysty, nawet po zdjęciu skóry.
Składniki:
- 1 cały kurczak (około 1,5 kg), pokrojony na kawałki
- 1 szklanka (110 g) bułki tartej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 szklanka (235 ml) majonezu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2W misce albo w foliowym woreczku wymieszać bułkę tartą z czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem, solą, tymiankiem i papryką.
3Kawałki kurczaka posmarować majonezem. Dodać do mieszaniny przypraw i dobrze wymieszać.
4Delikatnie natłuścić naczynie żaroodporne, przełożyć kurczaka i piec przez 45 minut.
Porcja dla:
5 osób