35 min.
20 min.
55 min.
To sycące wegetariańskie danie z makaronu z chrupiącą warstwą bułki tartej i parmezanu zawdzięcza wspaniały smak i konsystencję bakłażanowi. Gęsty sos pomidorowy można przygotować wcześniej, dzięki czemu całość przyrządzi się bardzo szybko. Najlepiej podawać z sałatą.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 4 łyżki czerwonego wina
- 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 5 suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i posiekanych
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 4–5 minut, często mieszając, aż zmięknie i się przyrumieni. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 1–2 minuty.
2Wlać wino, zagotować i pozwolić, żeby bulgotało kilka minut, dodać pomidory z puszki wraz z sosem, suszone pomidory, bakłażana i oregano. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na wolnym ogniu 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3Wsypać makaron do dużego garnka wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aż będzie al dente. Starannie odcedzić.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Doprawić sos pomidorowy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do dużego, delikatnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wymieszać.
5Wsypać do miski startą bułkę oraz parmezan, wymieszać i równomiernie posypać nimi makaron. Zapiekać 15–20 minut, aż sos zacznie bulgotać, a wierzch zapiekanki się przyrumieni. Podawać gorące.
Porcja dla:
4 osób