Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Szybki obiad i w dodatku niesamowicie smaczny – curry po tajsku z kurczakiem, z czerwoną pastą curry. Jeśli chcecie, żeby było ostrzejsze – po prostu wystarczy dodać więcej pasty. W moim wydaniu jest delikatne, ale bardzo aromatyczne. Polecam!

Składniki:

  • 2 garście mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 biała cebula
  • 3-4 łyżki czerwonej pasty curry
  • 500 g polędwiczek lub piersi z kurczaka
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej

Przygotowanie:

1Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie. (Nie rozgotować, ma być nadal jędrna.)

2Cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę (smażyć przez ok. 5 minut). W tym czasie pokroić kurczaka w małą kostkę, usuwając wszelkie włókna.

3Gdy cebula się zeszkli, dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Smażyć przez 1 minutę.

4Dodać kurczaka i wymieszać, aby był dobrze obtoczony przyprawami.

5Trawę cytrynową pokroić w cieniutkie krążki, zaczynając od cieńszego końca. Stwardniałą końcówkę wyrzucić. Dodać trawę cytrynową do kurczaka wraz z sosem rybnym, cukrem, skórką z limonki i mleczkiem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia na niewielkim ogniu, a następnie gotować bez przykrycia przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak się w środku ugotuje.

6Sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać więcej pasty curry lub dosolić. Dodać połowę kolendry i wymieszać.

7Podawać z ryżem jaśminowym lub basmati, posypując curry posiekaną kolendrą.

Porcja dla:

2 osób