Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Jest to znakomity stary przepis na korzenny, wilgotny chleb ze stanu Maine. Tak naprawdę to chleb ten smakuje najlepiej następnego dnia po upieczeniu. Może też być doskonałym prezentem świątecznym!

Składniki:

  • 425 g purée z dyni
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i oprószyć mąką wnętrze trzech foremek do pieczenia wielkości około 8×18 cm.

2W dużej misce dobrze wymieszać razem purée z dyni, jajka, olej, wodę i cukier. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. Dodać suche składniki do masy dyniowej i starannie wymieszać. Wlać do przygotowanych foremek.

3Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku. Chleby są gotowe, gdy wkłuta w środek wykałaczka jest po wyjęciu sucha.

Porcja dla:

24 osób