Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Jest to znakomity stary przepis na korzenny, wilgotny chleb ze stanu Maine. Tak naprawdę to chleb ten smakuje najlepiej następnego dnia po upieczeniu. Może też być doskonałym prezentem świątecznym!
Składniki:
- 425 g purée z dyni
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 2/3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 3,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i oprószyć mąką wnętrze trzech foremek do pieczenia wielkości około 8×18 cm.
2W dużej misce dobrze wymieszać razem purée z dyni, jajka, olej, wodę i cukier. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. Dodać suche składniki do masy dyniowej i starannie wymieszać. Wlać do przygotowanych foremek.
3Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku. Chleby są gotowe, gdy wkłuta w środek wykałaczka jest po wyjęciu sucha.
Porcja dla:
24 osób