Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
65 min.

Przypominają mi smak dzieciństwa. Słodkie kulki lub szyszki z dmuchanego ryżu, krówek i kakao, które bardzo łatwo przygotować.

Składniki:

  • 500 g miękkich i ciągnących się krówek
  • 1/2 kostki (125 g) margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g suchego preparowanego ryżu

Przygotowanie:

1Krówki połam na mniejsze kawałki, włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj margarynę oraz kakao. Podgrzewaj, cały czas mieszając.

2Gdy masa będzie jednolita, wsyp preparowany ryż. Całość bardzo dokładnie i delikatnie wymieszaj.

3Z ciepłej masy formuj wilgotnymi dłońmi okrągłe kulki lub podłużne szyszki. Układaj je na półmisku i odczekaj, aby dobrze wystygły.

Porcja dla:

20 osób