Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Przypominają mi smak dzieciństwa. Słodkie kulki lub szyszki z dmuchanego ryżu, krówek i kakao, które bardzo łatwo przygotować.
Składniki:
- 500 g miękkich i ciągnących się krówek
- 1/2 kostki (125 g) margaryny
- 2 łyżki kakao
- 200 g suchego preparowanego ryżu
Przygotowanie:
1Krówki połam na mniejsze kawałki, włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj margarynę oraz kakao. Podgrzewaj, cały czas mieszając.
2Gdy masa będzie jednolita, wsyp preparowany ryż. Całość bardzo dokładnie i delikatnie wymieszaj.
3Z ciepłej masy formuj wilgotnymi dłońmi okrągłe kulki lub podłużne szyszki. Układaj je na półmisku i odczekaj, aby dobrze wystygły.
Porcja dla:
20 osób