Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
To prosty przepis na pizzę bez drożdży. W cieście jest za to majonez i śmietana, dzięki czemu jest bardzo delikatne.
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany
- 5 łyżek majonezu
- 10 płaskich łyżek mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Przygotować ciasto: lekko roztrzepać jajka, dodać śmietanę i majonez, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – jak na naleśniki. Dodać szczyptę soli (można też dodać szczyptę cukru).
2Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
3Wlać ciasto do wysmarowanej olejem okrągłej blaszki. Jeśli pieczecie pizzę w tortownicy to ciasto trzeba podzielić na dwie części.
4Posmarować ciasto po wierzchu ketchupem i majonezem.
5Nałożyć dodatki: salami i pomidora.
6Posypać startym serem.
7Włożyć pizzę do piekarnika. Piec przez około 10 minut, aż pizza się lekko przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób