Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

To prosty przepis na pizzę bez drożdży. W cieście jest za to majonez i śmietana, dzięki czemu jest bardzo delikatne.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 łyżek majonezu
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Przygotować ciasto: lekko roztrzepać jajka, dodać śmietanę i majonez, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – jak na naleśniki. Dodać szczyptę soli (można też dodać szczyptę cukru).

2Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.

3Wlać ciasto do wysmarowanej olejem okrągłej blaszki. Jeśli pieczecie pizzę w tortownicy to ciasto trzeba podzielić na dwie części.

4Posmarować ciasto po wierzchu ketchupem i majonezem.

5Nałożyć dodatki: salami i pomidora.

6Posypać startym serem.

7Włożyć pizzę do piekarnika. Piec przez około 10 minut, aż pizza się lekko przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób