Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Chrupiąca, zimowa sałatka ze świeżego kopru włoskiego (fenkułu), rukoli, pomarańczy i niczego więcej. Jeśli nie możecie znaleźć czerwonych pomarańczy, możecie użyć zwykłych, ale czerwone smakują lepiej! To doskonała przystawka na zimowe imprezy.

Składniki:

  • 2 bulwy fenkułu (wraz z zielonymi łodyżkami)
  • 4 czerwone pomarańcze
  • 4 garście rukoli lub mieszanej sałaty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Oczyścić fenkuł i pokroić w cienkie paski. Posiekać 3-4 łyżki zielonych łodyżek.

2Pomarańcze obrać i usunąć białą skórkę. Pokroić w poprzek w plastry. Umyć i osuszyć sałatę.

3Oliwę z oliwą wymieszać z solą i pieprzem. Sos wymieszać z fenkułem, zieleniną z fenkułu, rukolą i pomarańczami. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Porcja dla:

6 osób