Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Wspaniały sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków z poprzedniego obiadu. Zawsze hit wśród dużych i małych!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 300 g bułki tartej
  • 4 jajka
  • 75 g startego parmezanu

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować, obrać i utłuc na puree.

2Rękami wymieszać zimne ziemniaki z mąką, połową bułki tartej, jajkami, serem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.

3W dużym garnku rozgrzać oliwę. Z masy formować podłużne owalne krokiety i obtaczać w pozostałej mące. Smażyć z obu stron na rumiano.

4Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób