Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Wspaniały sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków z poprzedniego obiadu. Zawsze hit wśród dużych i małych!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki
- 300 g bułki tartej
- 4 jajka
- 75 g startego parmezanu
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować, obrać i utłuc na puree.
2Rękami wymieszać zimne ziemniaki z mąką, połową bułki tartej, jajkami, serem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.
3W dużym garnku rozgrzać oliwę. Z masy formować podłużne owalne krokiety i obtaczać w pozostałej mące. Smażyć z obu stron na rumiano.
4Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób