Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

W sezonie na dynię właściwie wszystko można z niej przygotować: zupę, drugie danie, ciasto, wspaniałą przekąskę z pestek, a nawet kompot! Spróbujcie!

Składniki:

  • 1/2 dyni
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5-6 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kawałek skórki cytrynowej
  • 1/4 szklanki octu winnego

Przygotowanie:

1Z dyni wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać około 1,5 litra wody. Dodać cukier, goździki, cynamon i skórkę. Gotować przez około godzinę.

2Przed końcem gotowania doprawić octem, przecedzić. Można dosłodzić lub dodać soku z cytryny wedle upodobania. Schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

8 osób