Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
W sezonie na dynię właściwie wszystko można z niej przygotować: zupę, drugie danie, ciasto, wspaniałą przekąskę z pestek, a nawet kompot! Spróbujcie!
Składniki:
- 1/2 dyni
- 1/4 szklanki cukru
- 5-6 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kawałek skórki cytrynowej
- 1/4 szklanki octu winnego
Przygotowanie:
1Z dyni wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać około 1,5 litra wody. Dodać cukier, goździki, cynamon i skórkę. Gotować przez około godzinę.
2Przed końcem gotowania doprawić octem, przecedzić. Można dosłodzić lub dodać soku z cytryny wedle upodobania. Schłodzić przed podaniem.
Porcja dla:
8 osób