Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Myślicie, że to niemożliwe zrobić sobie w domu ser żółty? Oto prosty przepis więc koniecznie sami się przekonajcie jakie to dobre!

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 litry białego sera (domowej roboty)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 – 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Przygotowanie:

1W garnku rozgrzać masło, dodać biały ser i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu. Dodać żółtko, sodę i sól.

2Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Dodać oliwę, wymieszać na aksamitną masę i smażyć przez 5-10 minut. Nie można doprowadzić do wysuszenia. Odstawić do przestudzenia. Przełożyć do plastikowej formy. Można też zawinąć w aluminiową folię i na końcach zawinąć jak cukierek. Włożyć do lodówki.

Porcja dla:

250 osób