Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
04 min.
04 min.
Całkowity czas:
54 min.
54 min.
Brzmi dość nietypowo? Ale smakuje wybornie! Jajka się naprawdę komponują świetnie ze śledziem.
Składniki:
- 2 płaty matiasów
- 1 szklanka mleka
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
1Śledzie wymoczyć w mleku przez pół godziny. Następnie drobno posiekać.
2Przestudzone, ugotowane jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wyjąć żółtka. Białka ułożyć na półmisku.
3Żółtka przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać posiekane śledzie, majonez, musztardę i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, aby powstała gładka pasta. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4Nałożyć farszu do białek, uformować kopułki (za pomocą łyżeczki namoczonej w wodzie). Udekorować natką pietruszki.
Porcja dla:
12 osób