Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
04 min.
Całkowity czas:
54 min.

Brzmi dość nietypowo? Ale smakuje wybornie! Jajka się naprawdę komponują świetnie ze śledziem.

Składniki:

  • 2 płaty matiasów
  • 1 szklanka mleka
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

1Śledzie wymoczyć w mleku przez pół godziny. Następnie drobno posiekać.

2Przestudzone, ugotowane jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wyjąć żółtka. Białka ułożyć na półmisku.

3Żółtka przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać posiekane śledzie, majonez, musztardę i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, aby powstała gładka pasta. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4Nałożyć farszu do białek, uformować kopułki (za pomocą łyżeczki namoczonej w wodzie). Udekorować natką pietruszki.

Porcja dla:

12 osób