Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
7230 min.

Smaczny i prosty pomysł na dodatek do mięs lub zakąskę na spotkanie towarzyskie. Najlepsze są tu mało dojrzałe śliwki węgierki.

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 300 g cukru
  • 5 goździków
  • kawałek laski cynamonu

Przygotowanie:

1Śliwki umyć i osuszyć. Nakłuć ostrym szpikulcem (może być widelec lub wykałaczka). Włożyć do dużego naczynia, np wazy.

2Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami.

3Gorącą zalewą zalać śliwki w wazie i odstawić na 1 dzień.

4Następnego dnia zalewę zlać ze śliwek do rondelka, zagotować pod przykryciem i ponownie zalać nią śliwki. Odstawić na 1 dzień. Czynność tą powtarzać przez 4 dni, a następnie śliwki przełożyć do słoików. Zalać zalewą, zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem, przykryć kocykiem i odczekać, aż wystygną.

5Ostudzone słoiki ze śliwkami odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.

Porcja dla:

4 osób