Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
7230 min.
7230 min.
Smaczny i prosty pomysł na dodatek do mięs lub zakąskę na spotkanie towarzyskie. Najlepsze są tu mało dojrzałe śliwki węgierki.
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 300 g cukru
- 5 goździków
- kawałek laski cynamonu
Przygotowanie:
1Śliwki umyć i osuszyć. Nakłuć ostrym szpikulcem (może być widelec lub wykałaczka). Włożyć do dużego naczynia, np wazy.
2Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami.
3Gorącą zalewą zalać śliwki w wazie i odstawić na 1 dzień.
4Następnego dnia zalewę zlać ze śliwek do rondelka, zagotować pod przykryciem i ponownie zalać nią śliwki. Odstawić na 1 dzień. Czynność tą powtarzać przez 4 dni, a następnie śliwki przełożyć do słoików. Zalać zalewą, zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem, przykryć kocykiem i odczekać, aż wystygną.
5Ostudzone słoiki ze śliwkami odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.
Porcja dla:
4 osób